BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Tuesday, July 28, 2009




Apa yang paling utama mind set yang betul.Tu la permulaannya.Zaman sekarang ni macam-macam cara nak jadi KAYA ada,nak jadi JUTAWAN ada,nak tidur atas DUIT pun ada....Tapi kene hati-hati.Yang kelakar tu,cara-cara nak jadi miskin pun ada.Silap langkah,silap buat keputusan,sekelip mata boleh jadi papa kedana..Ha.....ni lah yang kita takutkan.Sebab tu hati-hatilah memilih.Selain dari skim cepat kaya,banyak sangat program untuk kita buat duit kt luar sana.Labur sana,dapat sini....Labur itu dapat ini...kadang kene gaya dapat pulangan dan silap langkah haprak pun takde..

Macam mana nak start PROGRAM nie?
Pertama sekali fikiran kita..Kita kene betulkan dulu fikiran kita supaya kita sentiasa positif.Sebab tu dalam ini nanti saya akan tekankan betapa kita MESTI berfikiran POSITIF dan hasilnya akan jadi POSITIF juga la...Dan kalau kita berfikiran NEGETIF,negetif lah jadinya..Apa yang jadi pada kita bari ni,kejayaan kita hari ni,tahap kita hari ni apa yang kita lakukan pada diri kita hari ni adalah berpunca dari fikiran kita..Negetif atau Positif..Dan fikiran kita juga dalam sesaat boleh tukar jadi negetif atau positif.So ktia perlu melawan nafsu dan godaan syaitan supaya kita sentiasa bersikap positif dan mind set yang betul.Kalau ada mind set yang positif umpama dah ada kompas,dah ada hala tuju dah..So kalau nak jadi JUTAWAN,kompom bolehhh...
Dah ada mind set dan fikiran yang positif lepas tu baru la boleh cerita kita nak buat ape..Nak berniaga ke,nak jadi usahawan berjaya ke dan kalau mind set tak betul,hati kita tak betul,fikiran kita tak betul,ape pun tak leh jadi...BETUL TAK??Sia-sia je kita bercakap..Sia-sia je kalau pasang impian setinggi gunung,tapi berfikiran negetif,setkan dalam minda anda ape yang anda mahukan dalam hidup ni..Kemudian barulah anda nampak apa lagi kekurangan yang anda patut tambah,patut perbaiki untuk capaikan apa yang anda sendiri impikan...
Kalau dalam kepala pun tak sure nak jadi apa,nak buat apa anda takkan bersungguh-sungguh untuk buat sesuatu dan adan hanya akan berada dibelakang je la sampai bila-bila.Sebab tu buat tu tak kena,buat ni tak kena...Dah cuba yang ni pun tak menjadi..Esok lusa tukar impian lain pulakk..Gagal jeee,fikir yang lain pulakkk..Haiiiyooo......Sampai bila nak bertukar impian???macam tukar baju..Orang lain dah bertingkat-tingkat mendaki,dah nak sampai ke puncak,adna jangan kata baru nak mula bertatih,bergerak pun belum lagi..!!Hishhhh......camne nak berjaya niee???Bila dah ada mind set yang betul,Perkhhh.......senang sangat nak berjaya tuuu.....Peratusan nak berjaya tu dah ada 80%..


Kenapa Ramai Benci MLM??


(Nak bagitahu siang-siang, aku guna perkataan “korang” bukan “anda” sebab nak hilangkan formaliti yang kebiasaannya bila baca agak nak tidur…jadi kita buang formaliti dan fokus pada topik perbincangan.)
Pernah tak kawan ajak buat MLM korang rasa rimas? Member-member yang lama tak dengar berita tiba-tiba call nak ajak jumpa…mesti detik dalam hati cakap ni sah-sah nak ajak buat MLM. Pernah rasa?
Nampak orang buat MLM rasa macam low standard…pernah rasa? Asal dengar MLM automatik pikir jual-jual barang…kaya kan orang atas…tiap-tiap bulan kena maintain point beli barang…jumpa-jumpa orang…pernah rasa?
Jika korang rasa semua tu, korang tergolong daripada 90% yang belum pernah mendapat hasil daripada perniagaan MLM. Memang betul perniagaan MLM macam satu kerja yang semua orang phobia tak suka. Ibarat kerja menolak batu besar naik atas bukit….orang lain menepuk tangan di sebelah tengok kita tolak batu sorang-sorang…yang tak tahan, ada jugak panggil kita buat kerja GILA…Bodoh...
Tapi perasaan bila dah sampai di puncak bukit kita seorang yang rasa. Saat berjaya kita seorang yang raikan. Ibarat bila kita dah berjaya dan mampu pakai kereta BMW…kita seorang yang bawak…takkan nak senang-senang bagi member bawak…
Tak boleh nak salahkan orang ramai jugak kenapa diaorang tak suka MLM…antara sebab-sebabnya…
pernah kena tipu oleh upline
syarikat tutup tak ada lesen
pembayaran bonus tidak seperti yang dijanjikan
kena melayan karenah prospek untuk ajak join MLM
keyakinan rendah untuk jalankannya
takut menganiaya orang lain lebih-lebih lagi bila ajak adik-beradik saudara mara join.
Itu persepsi yang buruk terhadap MLM. Tetapi kehebatan MLM mereka tak tahu dan kalau tahu, inilah kerjaya yang sangat best dibandingkan kerjaya yang ada. Nak tahu best atau tidak , kena lalui liku-liku MLM. Kena lalu dulu apa yang orang tak suka nak lalu. Kena gagal banyak kali dulu. Dia punya manis pasti muncul dan korang je yang tahu.
Kita bincang pasal kehebatan dan kemanisan perniagaan MLM di post akan datang. Dan nanti akan bincangkan bagaimana nak tukar orang benci jadi cinta kepada perniagaan MLM.
tungguuu….




Peluang MLM
Jika tanya sekarang masih boleh buat MLM jawapannya ialah BOLEH !!
Kenapa Boleh?
Setakat ni di Malaysia, jumlah keseluruhan penggiat MLM (campurkan semua sekali syarikat MLM) hanya 16.7% sahaja daripada jumlah penduduk Malaysia. Maksudnya lebih dari 80% yang belum jalankan perniagaan MLM.
Potensi industri yang memberi Hasil Cukai kepada kerajaan sebanyak RM3 Billion pada tahun 2007 (sumber daripada penilaian LHDN) dan ia terus berkembang.
Walaupun banyak persaingan dalam industri MLM sekarang ni tetapi ia masih boleh dijalankan asalkan tahu bagaimana nak pilih MLM yang kukuh dan betul.
Ramai orang yang diberhentikan kerja beralih ke industri MLM. Kenapa jadik begini? kerana kos permulaan rendah dan cara pelaksanaannya tidak memerlukan teknikal tinggi dan hanya perlu kerja kuat sahaja.
Ramai yang dah serik buat MLM diluar sana tapi jika difikirkan ada ke orang nak join lagi…alamtnya, orang lain akan join dengan orang lain la…bukan dengan anda.
Pengalaman saya masa saya dah lama tak buat direct sponsoring, suatu ketika terdetik dalam hati saya, saya nak recruit ahli baru. Saya mohon pada Tuhan untuk perkenankan permintaan saya. Lupa nak cakap….waktu tu saya tengah kering kontang tak ada duit langsung.
Hari sebelumnya saya menebalkan muka ke kedai “Cash and Carry” untuk menggadai alat senaman perut saya berjenama OSSIM. Yang boringnya, kedai tu tak terima sebab barang tu susah nak laku. Kalau dia nak ambik pun dia nak bayar RM17.
Banyak cantek diaorang nak RM17…aku beli dulu RM900. Last-last tak jadi jual. Aku buat kerja macam biasa, bagiedaran Fliers. Dan aku terfikir. Kalau ada orang join dengan aku jadi ahli baru, aku nak hadiahkan Alat Ossim tu…hahaha. Datang idea spontan tu.
Ditakdirkan pada petang tu, aku dapat panggilan daripada seorang Pakcik …dalam keadaan marah-marah. Dia marah sebab dia dapat jenis Fliers macam yang aku bagi tu banyak sangat.
Dia nak jumpa aku. Aku tak ada rasa mengharap sangatlah bila jumpa dia. Aku ajak jumpa pagi esok, jam 8 pagi untuk bersarapan sambil cerita bisnes.
Esok nya seperti yang dah dijanjikan, aku jumpa dia. Aku tersilap fikir….bukan pakcik tapi atok rupanya…umur dia dah 83 tahun!
Atok tu jalan pun kaki mengeletar-letar….dalam hati aku cakap aduhai….nasib la aku nak kena layan atok ni….tapi dah janji ajak sarapan, aku bawak dia ke kedai mamak…dalam hati aku fikir, mandi la aku kali ni…bila la nak dapat sale kalau sibuk layan orang yang tak boleh bagi aku produktif.
Aku tukar niat, hanya nak luang kan masa bersama prospek atok aku dan breakfast bersama. Lagipun aku tak ada apa-apa nak buat pagi tu.
Masa duduk sarapan, tak ada cerita bisnes langsung. Cerita pasal diri atok tu je…macam aku interview dia pulak…rupa-rupanya dia dulu askar. sekarang duduk dengan anak-anak dan cucu.
Tengok jam nak pukul 10, aku nak ajak atok tu beredar. Tiba-tiba dia tanya aku, nak bayar duit ahli macam mana?
Masya-Allah…atok tu bawak RM12,000 dalam poket seluar dia…tapi dia tak bayarlah RM12,000 tu….
Dia bayar pakej platinum dengan aku…on the spot bayar…tak ada cerita bisnes tapi mungkin kuasa Tuhan nak jadikan pagi tu rezeki aku..Alhamdulillah..
Mesti ada orang cakap tak guna betul aku ni ambik duit orang tua….
Maaf ye…aku tak paksa dia join dan aku tunaikan apa yang aku janjikan iaitu tolong dia untuk capai hajat dia iaitu nak buat tabung ahli keluarga melalui perniagaan ni dan dia boleh gunakan produk-produk.
Kalau kena dekat member aku yang hati serbia, dah banyak dah duit pakcik-pakcik yang simpan dalam tabung haji nak pergi tanah suci di sapu habis paksa masuk skim pelaburan tak ada lesen. Tu lagi teruk satu benda pakcik-pakcik tu tak dapat.
Jadi hari tu rezeki aku boleh kata mashuk lah. Aku bersyukur sangat-sangat sebab disaat aku tengah putus duit, Tuhan bagi talian hayat.
Jadi, kalau kita fikir masih boleh buat lagi ke MLM? Terpulang pada anda…kalau tak buat, orang lain yang dapat. Macam orang jual TV…hari ni, semua rumah dah ada TV tapi kenapa masih ada orang jual TV?
“Aku mempunyai minda seorang Jutawan”

Saturday, July 25, 2009

Sekarang Masih Boleh Buat MLM?
Categories: GBN


Peluang MLM

Jika tanya sekarang masih boleh buat MLM jawapannya ialah BOLEH !!

Kenapa Boleh?

Setakat ni di Malaysia, jumlah keseluruhan penggiat MLM (campurkan semua sekali syarikat MLM) hanya 16.7% sahaja daripada jumlah penduduk Malaysia. Maksudnya lebih dari 80% yang belum jalankan perniagaan MLM.

Potensi industri yang memberi Hasil Cukai kepada kerajaan sebanyak RM3 Billion pada tahun 2007 (sumber daripada penilaian LHDN) dan ia terus berkembang.

Walaupun banyak persaingan dalam industri MLM sekarang ni tetapi ia masih boleh dijalankan asalkan tahu bagaimana nak pilih MLM yang kukuh dan betul.

Ramai orang yang diberhentikan kerja beralih ke industri MLM. Kenapa jadik begini? kerana kos permulaan rendah dan cara pelaksanaannya tidak memerlukan teknikal tinggi dan hanya perlu kerja kuat sahaja.

Ramai yang dah serik buat MLM diluar sana tapi jika difikirkan ada ke orang nak join lagi…alamtnya, orang lain akan join dengan orang lain la…bukan dengan anda.

Pengalaman saya masa saya dah lama tak buat direct sponsoring, suatu ketika terdetik dalam hati saya, saya nak recruit ahli baru. Saya mohon pada Tuhan untuk perkenankan permintaan saya. Lupa nak cakap….waktu tu saya tengah kering kontang tak ada duit langsung.

Hari sebelumnya saya menebalkan muka ke kedai “Cash and Carry” untuk menggadai alat senaman perut saya berjenama OSSIM. Yang boringnya, kedai tu tak terima sebab barang tu susah nak laku. Kalau dia nak ambik pun dia nak bayar RM17.

Banyak cantek diaorang nak RM17…aku beli dulu RM900. Last-last tak jadi jual. Aku buat kerja macam biasa, bagiedaran Fliers. Dan aku terfikir. Kalau ada orang join dengan aku jadi ahli baru, aku nak hadiahkan Alat Ossim tu…hahaha. Datang idea spontan tu.

Ditakdirkan pada petang tu, aku dapat panggilan daripada seorang Pakcik …dalam keadaan marah-marah. Dia marah sebab dia dapat jenis Fliers macam yang aku bagi tu banyak sangat.

Dia nak jumpa aku. Aku tak ada rasa mengharap sangatlah bila jumpa dia. Aku ajak jumpa pagi esok, jam 8 pagi untuk bersarapan sambil cerita bisnes.

Esok nya seperti yang dah dijanjikan, aku jumpa dia. Aku tersilap fikir….bukan pakcik tapi atok rupanya…umur dia dah 83 tahun!

Atok tu jalan pun kaki mengeletar-letar….dalam hati aku cakap aduhai….nasib la aku nak kena layan atok ni….tapi dah janji ajak sarapan, aku bawak dia ke kedai mamak…dalam hati aku fikir, mandi la aku kali ni…bila la nak dapat sale kalau sibuk layan orang yang tak boleh bagi aku produktif.

Aku tukar niat, hanya nak luang kan masa bersama prospek atok aku dan breakfast bersama. Lagipun aku tak ada apa-apa nak buat pagi tu.

Masa duduk sarapan, tak ada cerita bisnes langsung. Cerita pasal diri atok tu je…macam aku interview dia pulak…rupa-rupanya dia dulu askar. sekarang duduk dengan anak-anak dan cucu.

Tengok jam nak pukul 10, aku nak ajak atok tu beredar. Tiba-tiba dia tanya aku, nak bayar duit ahli macam mana?

Masya-Allah…atok tu bawak RM12,000 dalam poket seluar dia…tapi dia tak bayarlah RM12,000 tu….

Dia bayar pakej platinum dengan aku…on the spot bayar…tak ada cerita bisnes tapi mungkin kuasa Tuhan nak jadikan pagi tu rezeki aku..Alhamdulillah..

Mesti ada orang cakap tak guna betul aku ni ambik duit orang tua….

Maaf ye…aku tak paksa dia join dan aku tunaikan apa yang aku janjikan iaitu tolong dia untuk capai hajat dia iaitu nak buat tabung ahli keluarga melalui perniagaan ni dan dia boleh gunakan produk-produk.

Kalau kena dekat member aku yang hati serbia, dah banyak dah duit pakcik-pakcik yang simpan dalam tabung haji nak pergi tanah suci di sapu habis paksa masuk skim pelaburan tak ada lesen. Tu lagi teruk satu benda pakcik-pakcik tu tak dapat.

Jadi hari tu rezeki aku boleh kata mashuk lah. Aku bersyukur sangat-sangat sebab disaat aku tengah putus duit, Tuhan bagi talian hayat.

Jadi, kalau kita fikir masih boleh buat lagi ke MLM? Terpulang pada anda…kalau tak buat, orang lain yang dapat. Macam orang jual TV…hari ni, semua rumah dah ada TV tapi kenapa masih ada orang jual TV?

“Aku mempunyai minda seorang Jutawan”