BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Tuesday, August 25, 2009

berubah demi masa depan keluarga anda...

Salam

Beberapa orang sahabat baik saya selalu bertanya mengapa saya bersusah payah
buat bisnes e-networking, mengapa tidak buat sahaja bisnes biasa seperti kedai
makan atau perkhidmatan.

Atau mengapa tidak teruskan sahaja bekerja sebagai pekerja makangaji
(KILANG) selepas penat belajar diluar negara sampai pencen dan tak
perlu pening kepala.

Bagi saya jawapannya cukup ringkas: kerana bisnes E-NETWORKING...

* lebih menarik
* lebih senang
* lebih murah
* lebih menguntungkan
* lebih masa terluang

Biar saya jelaskan...

*1) Dengan bisnes anda e-networking anda bebas 'bekerja' tanpa mengira tempat. Samada
di Starbucks, Cybercafe, Kolej atau dirumah sahaja. Dibandingkan dengan bisnes
biasa harus dibuat di pejabat, kilang, kedai atau tempat yang ditentukan.
Sebab tu setiap pagi, kita biasa tersangkut kena trafik jam sebab semua mesti
menuju ke destinasi masing-masing untuk bekerja. Pejabat saya, hanya beberapa
tapak pergi ke bilik bawah ;)

*2) Bisnes e-networking juga jauh lebih senang, hanya perlu duduk dan tekan keyboard
dan klik mouse, semuanya settle dan sambil minum nescafe panas dan tengok DVD.
Manakala, sahabat-sahabat saya terpaksa pergi jumpa pelanggan, meeting, buat
ujikaji di makmal, buat laporan dan kena sembur dengan boss kalau salah. Memang
tiada masa untuk lepak apatah lagi nak tengok DVD.

*3) Bisnes e-networking jauh lebih mudah daripada bisnes biasa. sahabat saya pernah
mengajak saya membuka kopitiam disebuah pasaraya. Modal diperlukan RM100,000!!
Dengan bisnes e-networking anda hanya perlukan panduan, dengan modal tidak sampai RM5000 dan banyak projek bisnes boleh dibuat.

*4) Bisnes e-networking boleh untung besar!Ahli yang buat
RM80,000 dalam masa beberapa bulan, Akmar surirumah yang buat RM40,000 dirumah.
Saya sendiri menjana pendapatan gaji sebulan dalam tempoh sehari sahaja dengan
bisnes e-networking Kerja sehari online = Pendapatan sebulan kerja makan gaji! Yahooo..

*5) Banyak masa terluang untuk bersama keluarga, shopping, bersantai di pantai.
Dengan bisnes biasa, anda perlu habiskan tidak kurang 10 jam di pejabat atau kedai.
Doktor yang gaji 5 angka juga terpaksa makan tengahari jam 3 petang sebab pelanggan
yang ramai menunggu. Dengan bisnes online semuanya automatik!

Dan jika anda juga bertanya mengapa saya berhenti kerja dan buat bisnes e-networking,
diatas adalah jawapannya.

Anda bila lagi???


Demi Kejayaan Anda,

" wow memang luar biasa hebat!

Saya ucapkan tahniah dan terima kasih yang tidak terhingga pada
rakan2 atas pemberian komitmen yang tidak disangka-sangka.

ANDA DAH BACA SAYA HARAP ANDA ,BERUBAH DEMI MASA DEPAN DAN KELUARGA

UNTUK KETERANGAN LANJUT SILA DAFTAR DISINI

Thursday, August 20, 2009

KALAU AKU DAH KAYA...

Kalau aku dah kaya,aku tetap akan buat sebab adik beradik aku masih lagi miskin,kalau adik beradik aku dah kaya,aku tetap akan buat sebab saudara mara aku ramai yang masih misikin..kalau saudara mara aku dah kaya..aku tetap akan buat sebab jiran-jiran aku ada yang miskin dan ada yang memerlukan orang yang macam aku untuk mereka teruskan hidup..

Untuk anda dan mereka-mereka yang berkemampuan,Saya menyeru kepada anda marilah sama-sama mencipta satu keadaan dimana dengan kekayaan dan kemampuan yang kita miliki dapat membantu mereka yang kurang berkemampuan untuk mereka merasa nikmat kehidupan ini.......

maelionaire.blogspot.com 0183777939

sebab ramai gagal dalam MLM




Jika tanya sekarang masih boleh buat MLM jawapannya ialah BOLEH !!

Kenapa Boleh?

Setakat ni di Malaysia, jumlah keseluruhan penggiat MLM (campurkan semua sekali syarikat MLM) hanya 16.7% sahaja daripada jumlah penduduk Malaysia. Maksudnya lebih dari 80% yang belum jalankan perniagaan MLM.

Potensi industri yang memberi Hasil Cukai kepada kerajaan sebanyak RM3 Billion pada tahun 2007 (sumber daripada penilaian LHDN) dan ia terus berkembang.

Walaupun banyak persaingan dalam industri MLM sekarang ni tetapi ia masih boleh dijalankan asalkan tahu bagaimana nak pilih MLM yang kukuh dan betul.

Ramai orang yang diberhentikan kerja beralih ke industri MLM. Kenapa jadik begini? kerana kos permulaan rendah dan cara pelaksanaannya tidak memerlukan teknikal tinggi dan hanya perlu kerja kuat sahaja.

Ramai yang dah serik buat MLM diluar sana tapi jika difikirkan ada ke orang nak join lagi…alamtnya, orang lain akan join dengan orang lain la…bukan dengan anda.

Pengalaman saya masa saya dah lama tak buat direct sponsoring, suatu ketika terdetik dalam hati saya, saya nak recruit ahli baru. Saya mohon pada Tuhan untuk perkenankan permintaan saya. Lupa nak cakap….waktu tu saya tengah kering kontang tak ada duit langsung.

Hari sebelumnya saya menebalkan muka ke kedai “Cash and Carry” untuk menggadai alat senaman perut saya berjenama OSSIM. Yang boringnya, kedai tu tak terima sebab barang tu susah nak laku. Kalau dia nak ambik pun dia nak bayar RM17.

Banyak cantek diaorang nak RM17…aku beli dulu RM900. Last-last tak jadi jual. Aku buat kerja macam biasa, bagiedaran Fliers. Dan aku terfikir. Kalau ada orang join dengan aku jadi ahli baru, aku nak hadiahkan Alat Ossim tu…hahaha. Datang idea spontan tu.

Ditakdirkan pada petang tu, aku dapat panggilan daripada seorang Pakcik …dalam keadaan marah-marah. Dia marah sebab dia dapat jenis Fliers macam yang aku bagi tu banyak sangat.

Dia nak jumpa aku. Aku tak ada rasa mengharap sangatlah bila jumpa dia. Aku ajak jumpa pagi esok, jam 8 pagi untuk bersarapan sambil cerita bisnes.

Esok nya seperti yang dah dijanjikan, aku jumpa dia. Aku tersilap fikir….bukan pakcik tapi atok rupanya…umur dia dah 83 tahun!

Atok tu jalan pun kaki mengeletar-letar….dalam hati aku cakap aduhai….nasib la aku nak kena layan atok ni….tapi dah janji ajak sarapan, aku bawak dia ke kedai mamak…dalam hati aku fikir, mandi la aku kali ni…bila la nak dapat sale kalau sibuk layan orang yang tak boleh bagi aku produktif.

Aku tukar niat, hanya nak luang kan masa bersama prospek atok aku dan breakfast bersama. Lagipun aku tak ada apa-apa nak buat pagi tu.

Masa duduk sarapan, tak ada cerita bisnes langsung. Cerita pasal diri atok tu je…macam aku interview dia pulak…rupa-rupanya dia dulu askar. sekarang duduk dengan anak-anak dan cucu.

Tengok jam nak pukul 10, aku nak ajak atok tu beredar. Tiba-tiba dia tanya aku, nak bayar duit ahli macam mana?

Masya-Allah…atok tu bawak RM12,000 dalam poket seluar dia…tapi dia tak bayarlah RM12,000 tu….

Dia bayar pakej platinum dengan aku…on the spot bayar…tak ada cerita bisnes tapi mungkin kuasa Tuhan nak jadikan pagi tu rezeki aku..Alhamdulillah..

Mesti ada orang cakap tak guna betul aku ni ambik duit orang tua….

Maaf ye…aku tak paksa dia join dan aku tunaikan apa yang aku janjikan iaitu tolong dia untuk capai hajat dia iaitu nak buat tabung ahli keluarga melalui perniagaan ni dan dia boleh gunakan produk-produk.

Kalau kena dekat member aku yang hati serbia, dah banyak dah duit pakcik-pakcik yang simpan dalam tabung haji nak pergi tanah suci di sapu habis paksa masuk skim pelaburan tak ada lesen. Tu lagi teruk satu benda pakcik-pakcik tu tak dapat.

Jadi hari tu rezeki aku boleh kata mashuk lah. Aku bersyukur sangat-sangat sebab disaat aku tengah putus duit, Tuhan bagi talian hayat.

Jadi, kalau kita fikir masih boleh buat lagi ke MLM? Terpulang pada anda…kalau tak buat, orang lain yang dapat. Macam orang jual TV…hari ni, semua rumah dah ada TV tapi kenapa masih ada orang jual TV?

sekarang masih boleh buat MLM??




Jika tanya sekarang masih boleh buat MLM jawapannya ialah BOLEH !!

Kenapa Boleh?

Setakat ni di Malaysia, jumlah keseluruhan penggiat MLM (campurkan semua sekali syarikat MLM) hanya 16.7% sahaja daripada jumlah penduduk Malaysia. Maksudnya lebih dari 80% yang belum jalankan perniagaan MLM.

Potensi industri yang memberi Hasil Cukai kepada kerajaan sebanyak RM3 Billion pada tahun 2007 (sumber daripada penilaian LHDN) dan ia terus berkembang.

Walaupun banyak persaingan dalam industri MLM sekarang ni tetapi ia masih boleh dijalankan asalkan tahu bagaimana nak pilih MLM yang kukuh dan betul.

Ramai orang yang diberhentikan kerja beralih ke industri MLM. Kenapa jadik begini? kerana kos permulaan rendah dan cara pelaksanaannya tidak memerlukan teknikal tinggi dan hanya perlu kerja kuat sahaja.

Ramai yang dah serik buat MLM diluar sana tapi jika difikirkan ada ke orang nak join lagi…alamtnya, orang lain akan join dengan orang lain la…bukan dengan anda.

Pengalaman saya masa saya dah lama tak buat direct sponsoring, suatu ketika terdetik dalam hati saya, saya nak recruit ahli baru. Saya mohon pada Tuhan untuk perkenankan permintaan saya. Lupa nak cakap….waktu tu saya tengah kering kontang tak ada duit langsung.

Hari sebelumnya saya menebalkan muka ke kedai “Cash and Carry” untuk menggadai alat senaman perut saya berjenama OSSIM. Yang boringnya, kedai tu tak terima sebab barang tu susah nak laku. Kalau dia nak ambik pun dia nak bayar RM17.

Banyak cantek diaorang nak RM17…aku beli dulu RM900. Last-last tak jadi jual. Aku buat kerja macam biasa, bagiedaran Fliers. Dan aku terfikir. Kalau ada orang join dengan aku jadi ahli baru, aku nak hadiahkan Alat Ossim tu…hahaha. Datang idea spontan tu.

Ditakdirkan pada petang tu, aku dapat panggilan daripada seorang Pakcik …dalam keadaan marah-marah. Dia marah sebab dia dapat jenis Fliers macam yang aku bagi tu banyak sangat.

Dia nak jumpa aku. Aku tak ada rasa mengharap sangatlah bila jumpa dia. Aku ajak jumpa pagi esok, jam 8 pagi untuk bersarapan sambil cerita bisnes.

Esok nya seperti yang dah dijanjikan, aku jumpa dia. Aku tersilap fikir….bukan pakcik tapi atok rupanya…umur dia dah 83 tahun!

Atok tu jalan pun kaki mengeletar-letar….dalam hati aku cakap aduhai….nasib la aku nak kena layan atok ni….tapi dah janji ajak sarapan, aku bawak dia ke kedai mamak…dalam hati aku fikir, mandi la aku kali ni…bila la nak dapat sale kalau sibuk layan orang yang tak boleh bagi aku produktif.

Aku tukar niat, hanya nak luang kan masa bersama prospek atok aku dan breakfast bersama. Lagipun aku tak ada apa-apa nak buat pagi tu.

Masa duduk sarapan, tak ada cerita bisnes langsung. Cerita pasal diri atok tu je…macam aku interview dia pulak…rupa-rupanya dia dulu askar. sekarang duduk dengan anak-anak dan cucu.

Tengok jam nak pukul 10, aku nak ajak atok tu beredar. Tiba-tiba dia tanya aku, nak bayar duit ahli macam mana?

Masya-Allah…atok tu bawak RM12,000 dalam poket seluar dia…tapi dia tak bayarlah RM12,000 tu….

Dia bayar pakej platinum dengan aku…on the spot bayar…tak ada cerita bisnes tapi mungkin kuasa Tuhan nak jadikan pagi tu rezeki aku..Alhamdulillah..

Mesti ada orang cakap tak guna betul aku ni ambik duit orang tua….

Maaf ye…aku tak paksa dia join dan aku tunaikan apa yang aku janjikan iaitu tolong dia untuk capai hajat dia iaitu nak buat tabung ahli keluarga melalui perniagaan ni dan dia boleh gunakan produk-produk.

Kalau kena dekat member aku yang hati serbia, dah banyak dah duit pakcik-pakcik yang simpan dalam tabung haji nak pergi tanah suci di sapu habis paksa masuk skim pelaburan tak ada lesen. Tu lagi teruk satu benda pakcik-pakcik tu tak dapat.

Jadi hari tu rezeki aku boleh kata mashuk lah. Aku bersyukur sangat-sangat sebab disaat aku tengah putus duit, Tuhan bagi talian hayat.

Jadi, kalau kita fikir masih boleh buat lagi ke MLM? Terpulang pada anda…kalau tak buat, orang lain yang dapat. Macam orang jual TV…hari ni, semua rumah dah ada TV tapi kenapa masih ada orang jual TV?

Handling Objections



Ada 101 Alasan ( atau dikenali objenction) yang boleh diambil idea untuk menangani apabila berjumpa dengan Prospek.

1) Saya tak ada ramai kawan nak di ajak buat MLM

Excellent! Bila awak jalankan bisnes MLM, awak akan jumpa kawan baru yang lebih positif dan secara tak langsung kenalan akan bertambah. Kebiasaannya kalau ada ramai kawan belum tentu diaorang akan ikut kita.

2) Saya tak suka nak keluar jumpa-jumpa orang

Excellent! Saya pun tak suka juga. Sebenarnya kita terlepas pandang bila keluar jumpa orang, kita akan dapat banyak kelebihan. Salah satunya minda kita akan jadi lebih tajam pasal kita akan bercerita tentang impian. Selain tu, kita dapat improve confident level kita. Kalau kita malas nak keluar dan hanya duduk rumah, otak jadi tepu dan keyakinan diri tak ada.

buat sale meja ke meja pun dapat RM4 angka sebulan!




Salam,

Kali ni saya nak kongsi sedikit pengalaman berjumpa dengan seorang salesman cina yang insiden ni berlaku di restoran R&R Awan Besar.

Cina tu berumur antara 40an. Pernah jual insurans, pernah buat MLM sampai ke tahap Diamond katanya…tapi dia dah penat dengan kerja-kerja tu semua.

Masa aku jumpa dia, dari segi dressing memang FAILED sebab pakai seluar koyak, baju lusuh…

Rupa-rupanya tu strategy dia,…pikir-pikir balik, memang sekarang ni kalau ada orang pakai tie dgn baju kemeja , kita akan rasa rimas bila dia datang dekat kita. Jadi cina tu pakai selekeh aje buat bisnes. Dah la pakai selipar jepun.

Namanya Chong. Dia jual Alarm Pad Lock dari meja ke meja. Katanya sehari dari pukul 11 sampai 5 petang dia akan lepak di tempat makan yang ramai orang datang.

Sehari dia boleh jual antara 10 ke 20 alarm pad lock. sehari pendapatan dia antara RM1,000 ke RM3,000 sebulan boleh dapat RM 30,000 ke RM60,000.!!

Jangan pandang orang sebelah mata , memang betul, bukan semua orang boleh pergi jual dari meja ke meja. Tapi saya lihat sepanjang dia buat promosi, ramai yang lihat dan ramai yang berminat.

Sebab apa? Si Chong ni jual Alarm pad lock. Jadi sepanjang dia buat demonstrasi, alarm nya berbunyi bising dan ini buatkan orang di meja lain toleh nak tahu apa. Dari toleh jadi minat, dari minat jadi beli. Ada juga yang beli sampai 10 sebab rumah banyak nak pakai mangga banyak.

Memang marketing yang sangat berkesan dan saya percaya jika ia dilakukan secara beregu, pastinya seronok dapat buat sales. Nak demo pun tak susah. bila seronok datang , tu yang bersemangat buat jualan kalau komisennya besar.

Orang boleh buat gaji yang orang lain bekerja 9-5 dan dapat hujung bulan tapi si Chong ni boleh buat setiap hari.

pandangan ahli ulama dalam perniagaan MLM




Salam, hari ni saya baru melawat laman web UZAR dan saya baca komen-komen para pelawat web tersebut dan pandangan Ustaz Zaharudin sendiri mengenai perniagaan MLM dari pandangan Islam.

Apa yang saya boleh katakan ialah ambik yang positif dan buang yang negatif.

Dalam dunia ni, jika positif yang kita fikirkan , pastinya perkara-perkara baik yang akan datang dekat kita. Termasuklah jika kita berfikir positif, pendapatan kita juga akan menjadi positif.

Anda boleh baca link dari sini komen yang diberi oleh UZAR dan anda sendiri nilaikan tentang MLM. Memang boleh dikatakan apa yang UZAR berikan komen ialah 100% benar. tidak dinafikan. Kenapa saya cakap begitu? Kerana beliau seorang Ustaz dan tanggung jawab seorang Ustaz sangat besar. Jadi saya respect dia.

Apa yang dia kata memang benar, contohnya jika 10 orang join MLM 2 orang sahaja yang berjaya. Itu memang sangat benar, saya percaya.

Kalau macam tu MLM tak guna lah!

Macam saya cakap tadi, anda mempunyai akal untuk difikirkan. Tak perlu tengok MLM, kita tengok seluruh alam perniagaan. Ambik contoh kontraktor. Dalam satu projek, 20 kontraktor rebut nak ambik tender, dah pasti seorang sahaja yang dapat projek tu.

Restorang, ada 10 gerai tapi 2 – 3 gerai sahaja yang pernuh

Dalam Insurans, ada 100 agen tetapi 3-10 orang sahaja yang buat pendapatan dalam sebulan.

Dalam kedai runcit, kedai buku, kereta, rumah, pelakon…semuanya perlukan criteria tertentu untuk berjaya.

Dalam MLM, 2 orang yang berjaya disebabkan Kritrianya cukup sepeti sabar, rajin, fokus, sanggup, positif maka baru dia berjaya.

Saya dalam agama agak jahil tapi saya pasti Tuhan jadikan ada Neraka dan ada Syurga kerana apa. Tak semua orang Islam terus dimasukkan ke syurga. Hanya kriteria terpilih sahaja yang akan dimasukkan ke syurga tanpa diazab ke neraka. Semoga kita dikalangan orang yang terus dimasukkan ke syurga.Amin.

tips nak jadi kaya..!







sebenarnya dalam buku-buku sebelum ni pun ada cerita…mungkin message yang sama tapi cara olahan lebih heavy..

Dekat sini, aku just nak bagi strategy macam mana nak jadi kaya dan totally financial free. Lepas tu point yang bila aku baca , aku rasa lebih confident dengan apa yang aku nak buat sekarang.

Pertama, kita cerita sikit pasal Fundamental Yang Perlu ada untuk jadi kaya.

1)Make more money….

Macam mana nak buat duit banyak kalau gaji cipot…Dalam buku ni dia cakap, masa Robert tgh susah, kering kontang, dia dengan bini dia buat apa saja yang boleh menambah income. Contohnya dia pernah tolong jaga anak orang dan ambik upah jaga, pernah buat service bersihkan rumah orang, jual barang-barang yang dah tak pakai…buat apa saje untuk dapat duit lebih.

Robert : “Kita buang harga diri, ego, malu untuk buat banyak-banyak duit…” (mengikut loghat dia ler…)

“What you are today is from what you are doing NOT from what the world doing at you…” (Kalau di Melayukan agak ….korang melayukanlah sendiri…)

2. Protect Your Money

Dekat sini, bila kita dah ada duit, kita kena jaga jangan sampai kita kena tipu pasal duit. Contoh dekat luar sana banyak penyangak,penipu yang nak makan duit kita. Contohnya kalau kita nak beli apa-apa, jangan dengar cakap orang. Terutama sekali Broker Jahat ( Bad Broker).

Broker sebenarnya ada dua. Satu Broker Baik ( Good Broker) satu lagi Broker Jahat ( Bad Broker). Kalau anda sebagai broker, anda pilihlah sendiri anda kategori yang mana…

Broker Jahat nilah yang nak makan duit kita. Ramai orang melabur dengar cakap broker bukan dari orang yang dah kaya dan berjaya. Aku dulu pun broker jugak…aku dulu broker insuran. Aku suruh orang beli insuran tapi aku sendiri tak ada insuran…hahaha…Aku dulu kira Bad Broker la..

Macam dekat Bursa saham WallStreet….ramai pelabur yang datang naik rolle Royce, Porche Ferrari datang nak melabur dan minta nasihat daripada Broker yang hanya menaiki Keretapi bawah tanah.

Kenapa mereka dipanggil “Broker”?

This because those Broker are Broker than you!

3. Leverange Your Income

Part ni memang best…lebih kepada Printing Money!! So part yang best ni aku tak nak kongsi sebab biar aku je yang print money. hahah…

Tapi kalau nak tahu…tunggu,….aku ada plan untuk post ni lebih detail….Printing Money is Legal !!

4. Increase Your Financial IQ

Aku ada sorang member gila main golf. Dia sanggup habiskan duit banyak join kelab golf, beli kayu golf yang mahal-mahal dan paling update, baju golf tak ingatla banyak gila, kasut, sarung tangan…memang gaya golfer habislah.

Tapi bila main golf skill dia macam tu jugak…tak improve langsung.

Ramai orang sebenarnya macam member aku ni bila part nak buat duit. Semua orang nak buat duit tapi tak sanggup nak invest pada kursus-kursus atau bengkel yang boleh improve skill dalam bab nak buat duit.

Dulu masa aku tengah pokai, belum menjadi orang lagi, bila setiap kali aku masuk kedai buku mesti aku beli satu buku. Duit yang aku ada padahal ngap-ngap je untuk buat makan. Sampai kena kutuk dengan orang yang terdekat…beli buku bagai nak rak tapi tengok macam tu jugak tak ada perubahan….

So sekarang, ni lah hasilnya lepas aku dah melabur ke arah personal development….Setakat ni aku belum pernah jumpa buku yang hari ni beli besok dah jadik kaya.

5. Budget your Spending

Bab nak belanja pulak, kalau anda belanja barang-barang yang boleh jadik anda miskin, memang susah untuk anda jadik kaya. Contohnya, kalau kita dah ada kasut, pakai apa yang ada dulu.

Aku dah lalui,…semua baju yang aku beli harga RM100 ke atas. Boleh katakan hari-hari aku pi shopping beli baju paling kurang pun dua helai sehari. Sekarang baju-baju aku tu semua dah reput….macam baju beli kat pasar malam. padahal semua berjenama.

So…itu pengajaran hidup. Dapat duit macam air, belanja pun macam air….Aku dah insaf…korang yng belum merasa nikmat hidup macam tu silakan lah….nanti lepas tu jadik macam aku…padan muka aku…hahahah…nak beli topup handfon pun pikir sepuluh kali

PENGAJARAN BONANZA YANG BAGI AKU SANGAT PENTING BAGI AKU

Setiap kali bila kita ada masalah, JANGAN LARI dari Masalh itu sebaliknya selesaikan ia sebab bila kita boleh selesaikan sesuatu masalah, IQ Kewangan kita akan bertambah tajam.

Kalau kita sentiasa lari dari masalah….kita akan jadi miskin selama-lamanya. Nilah permianan yang kita perlu main untuk jadi kaya.

Robert cakap, masa dia jadi jutawan, dia tak terfikir dia akan jadi jatuh. Tapi bila perniagaan dia bankrupt, dia jatuh terduduk dan duit habis kering kontang sampai tidur dalam kereta bersama isteri selama 3 bulan sebab tak ada rumah.

Hutang dia dengan bank, supplier banyak giler. Tapi dia pegang kata-kata Bapak Kaya dia cakap….” If you have a problem, solve it and don’t run from it because you will playing the money game – money game is a solving problem”

Robert ikut cakap bapak kaya dia, daripada jadi orang yang lari daripada masalah, dia betulkan masalah dia dan apa jadi sekarang? Pastinya orang tak kenal Robert Kiyosaki dan tak baca buku dia sekarang.

Daripada tidur dalam kereta, sekarang mamat ni dah ada beribu-ribu rumah yang disewakan kepada orang ramai….(Umur dia masa tidur dalam kereta sebaya dengan aku…kalau aku tidur dalam kereta…hmmmm BMW tu harga sebiji rumah Semi-D)

Orait gang….semoga enjoy dengan sharing ni…

Wednesday, August 12, 2009

just nak share aje...!

Terima Kasih Kerana Anda Dapat Membaca
Perkongsian Ikhlas Dari Kami

Sambil rileks2,santai2......sambil2an....

Boleh Menjana Pendapatan
Puluhan Ribu Ringgit

PELUANG MENAMBAH PENDAPATAN
PELUANG MEPERBAIKI KEHIDUPAN


Kita sselalu meminta doa supaya mendapat peluang dan rezeki untuk mencapai segala impian...
Peluang ini kadang-kadang berada di depan kita hanya kita
tidak sedar bagaimana bentuk peluang itu...
Terbukti ramai orang berjaya disebabkan peluang yang kita
tidak sedar.Kita hanya perlu yakin,berusaha dan bertindak
dengan peluang yang ada..
Adakah kita perlu berdoa dan terus berdoa saja tanpa mengambil peluang yang ada???TIDAK!!!

HARI INI MUNGKIN DOA
ANDA TELAH TERMAKBUL DAN ANDA
TERPILIH OLEH ALLAH


Kini Kami Membawa
1 Peluang 1000 Impian
Terus Kepada Anda

maelionaire@millionaire in the making 2010

PENDAPATAN AKTIF VS PASIF





Maybe anda semua pernah dgr mengenai perbezaan Pendapatan Aktif & Pasif..tp mungkin ramai yg buat2 lupe / xtau..jadi hari ni Jika anda sudah terlupa, saya ingatkan semula disini:

Pendapatan Aktif : Anda dibayar berdasarkan masa anda bekerja.
(Lebih 90% orang kerja makan gaji!)

Pendapatan Pasif : Anda kerja sekali tetapi dapat dibayar tanpa henti!
(Kurang 10% gunakan teknik ini)Rahsia kekayaan yang sebenar bukanlah terletak kepada berapa banyak wang yang dimiliki tetapi kebebasan yang mereka miliki.
Mereka bebas untuk:-Tengok wayang & 'menginternet' di Starbuckssarapan pagi & baca harian metro diwarung!bersantai dipantai tanpa gangguan!shopping tanpa perlu beratur!melihat anak-anak membesar!
Oleh kerana hasil pendapatan mereka banyaknya daripada pasif,mereka mempunyai lebih masa terluang untuk digunakan.Jika anda melihat konsep pendapatan pasif ini daripada kehidupanorang disekeliling anda, banyak kumpulan yang tak sekaya mana seperti yang anda lihat.Doktor pakar dan doktor gigi tidak mempunyai pendapatan pasif daripada hasil titik peluh mereka.Potensi pendapatan mereka ada hadnya. Mereka hanya boleh berjumpa sejumlah tertentu pesakit sahaja. Dan mereka juga mestilah berjumpa dengan setiap pesakit tersebut. Ianya aktif.Begitu juga dengan pegawai kerajaan & peguam.Kebanyakkan daripada mereka tidak mempunyai pendapatan pasif. Mereka memang nampak kaya, tetapi sebenarnya mereka tetap bergantung kepada gaji seperti kebanyakkan daripada anda.
Berapa peratuskah hasil pendapatan anda adalah pasif?Jika anda bijak,anda sudah mula untuk bertukar daripada aktif kepada pasif.Ini akan memberikan lebih banyak masa untuk anda melakukanapa yang anda suka ketika waktu yang anda mahukan.Kata kuncinya ialah anda perlu mencuba satu punca pendapatan pasif setiap tahun!
Berikut adalah beberapa jenis punca pendapatan pasif yang boleh anda buat kajian :
* Pelabur yang mendapat dividen bulanan atau tahunan
* Pencipta lagu yang menerima royalti daripada lagu mereka
* Penulis yang menerima royalti daripada buku tulisan mereka
* Agen insuran yang mendapat pendapatan sampingan
* Pengusaha gayapos/internet yang mendapat keuntungan berterusan
* Ahli jualan langsung yang menerima komisen bulanan & harian
* Pelakon yang mendapat bayaran royalti
* Usahawan yang mendapat keuntungan bisnes
* Pencipta software yang menerima royalti
* Pencipta permainan video mendapat royalti
* Penjual senarai nama yang mendapat yuran sewaan
* Pemilik hartanah yang menyewakan rumah atau tanah

Sebelum anda pergi tidur malam ini, tanya kepada diri anda
soalan ini: “Berapa peratuskah dalam sehari masa yang saya luangkan untuk mencipta pendapatan secara pasif?” Jika jawapan anda ialah tiada, anda mempunyai masalah. Adalah lebih baik apabila anda bangun keesokkan harinya dan mula sibukkan diri anda.
Nasihat saya jika anda kini bergantung sepenuhnya pada pendapatan aktif, masanya sudah tiba untuk anda mencuba pendapatan pasif yang saya senaraikan diatas tadi. Anda tentu akan berterima kasih kepadasaya nanti ;) TQ

Sikap yang buat anda GAGAL...!!

'Sebab ape ek aku tak berjaya lagi?Keje dah aku buat,gaji pun tetap tak naik-naik.Kalau nak diikutkan akulah staff paling cemerlang dan paling rajin kt ofis ni...Keje tip top.O.t tahap GABAN.Tapi,mungkin bukan rezeki aku kot nak naik gaji kali ni..Takpe,aku tunggu lagi tahun depan.Ada rezeki tak ke mana"..Ayat yang selalu ada dalam kepala kita bukan??Nilah sikap orang Melayu yang sampai sekarang masih ditanam dengan pemikiran penjajah iaitu "MAKAN GAJI" yang kononnya menjanjikan kehidupan terjamin tanpa berusaha.Barniaga takde langsung dalam kamus hidup mereka sebab banyak risiko lagikan ngan langsung takde pengalaman.HIshhhh....watpe nak amik risiko yang belum tentu berjaya..Kalau bapa kita petani,petani jugak lah keje kita anak beranak.Kalau sikap cam ni ada dalam pemikiran kita ni orang melayu,susah la nak berjaya.Tak boleh ke kita try ubah..Ha...apa kata kita buat macam ni pulak.Kalau bapa kita petani,kita cuba tukar pulak.Kita bukak pasaraya ke,kedai runcit ke,kedai makan ke...Kalau bapa kita nelayan pulak..Kita buka kedai jual ikan kering ke,jual belacan ke,jual pekasam ke,kecik pun kecik la..Lama-lama jadi bukit sape tau..Kalau da bukit tu,tak ke lama-lama jadi gunung..Jangan jadi gunung berapi sudah..Panas beb..Tapi cam ne nak tukar tu??Mesti kene ada caranya kan?Takpe saya ada caranya...

Sebenarnya bukan apa,mereka tak mahu bersusah payah dan mereka cepat rasa selesa apa yang mereka ada sekarang ni.Sikap follower dan bangga ngan kedudukan sekarang masih tebal dalam pemikiran."Tak payah lah susah-susah nak cuba ini cuba itu..Susah lahh..Leceh la.Buat keje ni dah la..Tak payah nak pecah kepala nak pikir yang len pulak...Esok lusa rugi sapa pulak nak tanggung..Aku bukan banyak sangat duit nak rugi macam tu je..Duit yang ada ni pun cukup-cukup makan je..Cam ne nak bayar hutang lagi"??Tu yang bergaji kecik..Yang ni pulak yang bergaji besar sikit la..

Mereka tak kisah pulak berbelanja ratusan sampai ribuan ringgit untuk perkara-perkara yang menghiburkan walaupun pendapatan terhad.Makan kat tempat mahal,beli pakaian yang mahal,pergi melancong ,bertukar-tukar kereta(menambah hutang)tapi tak sanggup untuk menabung atau melabut untuk masa depan macam beli insurans kesihatan ke,pendidikan dan menambah ilmu ke (dah rasa diri dah cukup pandai),ambik risiko bukak bisnes dan jauh sekali buat amal jariah untuk bangunkan bangsa dan agama (walaupun harta dan simpanan mencecah ratusan ribu hingga jutaan ringgit.)Perkataan yang biasa sangat kita dengar,"ala,...kalau aku sorang tak tolong pun tak pe..Ramai lagi yang akan tolong".Kalau semua orang kt dunia ni berfikiran cam tu gak ,alamatnya negara kita lama-lama akan jadi macam negara jiran yang kaya tu,kaya sangat,yang miskin tu miskin sangat..Anda nak ke jadi macam tu?? sambungg......

” Aku mempunyai Minda Jutawan!!!”
maelionaire 0183777939